Nielsen - Østergade 12 - 5492 Vissenbjerg Tlf.: 64471927
Mobil: 40276946 e-mail: mistel@mistel.dk 

 

Stjæl et kys under misteltenen…

Mistelten - "Viscum Album"

Misteltenen er en snylteplante, som især vokser på frugttræer. Der knytter sig mange historier til misteltenen såvel i forbindelse med lægekunst som med mytologi.

Brugen af mistelten i folkemedicinen går meget langt tilbage i historien. Den blev anset for frugtbargørende, og knust mistelten alene eller blandet med frø fra pæoner i liljekonvalvand skulle beskytte mod epilepsi. Virkningen blev dog bedre, hvis man tilsatte lidt guldstøv, som var "filet af arvegods"!
I 1950 kunne man stadig på danske apoteker købe "markgrevindens pulver", som var et middel mod epilepsi, og hvori mistelten indgik. Desuden har misteltenen også "vist sig nyttig" i forbindelse med behandling af f.eks. forhøjet blodtryk, åreforkalkning, blødning, kredsløbsforstyrrelse, åreknuder og forstoppelse. Dog må du vide, at misteltenens gift af mange menes at være farlig for mave og tarmkanal. Selv i dag bruges misteltenen som et lægemiddel, og nogle steder indgår den som en alternativ form for medicin i kræftbehandling.

Mytologien

I den nordiske mytologi fik planten et liv på samvittigheden. Balder var den af aserne, de alle sammen holdt allermest af, fordi han var så god og retfærdig. En nat drømte Balder, at han skulle dø. Da han fortalte det, blev aserne meget forskrækkede. Frigg, Odins kone, gik ud i verden og fik alle ting til at love, at de aldrig ville gøre Balder noget ondt.

Herefter morede aserne sig med at skyde til måls efter Balder, fordi han ikke kunne såres. Men Loke brød sig ikke om, at alle holdt så meget af Balder. Ved list fik han ud af Frigg, at hun ikke havde taget den lille urt, som kaldtes misteltenen, i ed. Loke gik nu ud og fandt den lille plante og lavede en pil af den. Så gik han tilbage til Valhalla, hvor aserne stod og skød til måls efter den usårlige Balder. Yderst stod den blinde Høder. Loke gav ham pilen af mistelten og viste ham også, i hvilken retning Balder stod. Da Høder nu skød, gik pilen igennem Balder, som faldt om og var død.

I dag sættes mistelten mest i forbindelse med jul, og mange følger traditionen, hvor man må kysse en pige, der står under misteltenen.

Planten findes i Danmark, men den er fredet, og derfor henter vi vores mistelten i Frankrig.

…men køb misteltenen hos Nielsen!